Bemandet toilet for alle åbner under Rådhuspladsen

14.07.2020
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen er glad for, at byens første nyopførte, kønsneutrale toilet åbner.

Københavns Kommune har netop åbnet et nyt bemandet toilet for alle under Rådhuspladsen.

Det glæder Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Alle skal kunne komme på toilettet i København, og det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at man er velkommen, uanset hvordan man identificerer sig, og jeg vil fortsat have fokus på at indrette en by, hvor alle kan føle sig trygge og velkomne, siger hun.

På indgangen til toilettet og i gadeplan vil der, som et forsøg, blive sat et skilt op med teksten ”Toilet for alle” og ”All genders” for at understrege, at toilettet virkelig er for alle – uanset kønsopfattelse.

Der er i første omgang tale om et forsøg, hvor man tester, om københavnere og turister kan afkode, at der er tale om et skilt til et toilet.

Københavns Kommune har inddraget Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner – LGBT+ i udformningen af det nye kønsinkluderende logo. Og her glæder man sig over kommunens initiativ:

- Det offentlige rum skal være et trygt rum for alle – også for dem der hverken identificerer sig som mand eller kvinde, og som derfor står i et dilemma, hver eneste gang de skal benytte et kønsopdelt toilet. I LGBT+ Danmark sætter vi derfor stor pris på Københavns Kommunes initiativ om kønsneutrale toiletter og ikke mindst på, at vi er blevet inddraget i processen. Vi håber, det er en fremgangsmåde, som vil fortsætte og sprede sig til andre kommuner, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef for LGBT+ Danmark.

Det bemandede toilet på Rådhuspladsen vil ligesom byens øvrige seks toiletter med opsyn være gratis at benytte, og det er vigtigt for teknik- og miljøborgmesteren:

- Byen skal være for alle – både dem med og uden penge på lommen, og man skal kunne komme på toilet under trygge forhold i København, uden at man behøver købe en kop kaffe på en café til 45 kr., siger Ninna Hedeager Olsen (EL).

Det bemandede toilet under Rådhuspladsen har eksisteret siden 1943, men har været lukket i en periode på grund af metrobyggeriet. I byggeperioden har der været opsat en midlertidig, bemandet toiletskurvogn på Rådhuspladsen.

Byens ældste toilet med opsyn ligger på Amagertorv. Her har tissetrængende siden 1902 kunne gå på toilettet under rene og trygge forhold. Siden er der kommet et toilet med opsyn til i Nyhavn, på Israels Plads, på Nørreport, på Vesterbro Torv og på Trianglen. Der er pt. syv bemandende toiletter i København, hvor medarbejdere sørger for at holde opsyn og holde faciliteterne rene fra morgen til aften året rundt.

Byens bemandede toiletter er meget populære blandt københavnere og turister, og har de seneste år haft stadigt flere besøgende. De seneste år har et sted mellem 2,5 og 3 mio. besøgende brugt toiletfaciliteterne.