Grønne oaser vises frem

24.04.2018
På Gårdhavernes dag 6. maj åbnes der for adgang til udvalgte gårde i Sundby og på Nørrebro.

Der er sket meget med København de seneste 60-70 år, og det gælder også en del af de steder, som normalt er lukket land for offentligheden – nemlig i byens baggårde. Førhen var det ofte begrænset, hvor meget lys og natur der var at finde, men siden 1960’erne har kommunen gjort en stor indsats for at få skabt mere indbydende og sundere gårdmiljøer til københavnerne. Derfor finder man i dag grønne, fælles gårde fyldt med liv, legepladser og natur bag husfacaderne.

For at vise eksempler på hvordan de mange omlagte gårde kan tage sig ud, fejrer Københavns Kommune de fælles, grønne gårde på Indre Nørrebro og i Sundby søndag d. 6. maj fra klokken 11-16. Her vil en række gårde åbne for portene, så nysgerrige kan se de spændende løsninger, der igennem tiden er blevet etableret af kommunen bag byens facader. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) håber, at Gårdhavernes Dag kan åbne øjnene hos københavnerne for, hvad der faktisk kan lade sig gøre:

”København har mange dejlige grønne oaser bag facaderne, og de er med til at styrke københavnernes sundhed, livskvalitet og fællesskab. Derfor håber jeg også, at Gårdhavernes Dag kan tjene som inspiration for de københavnere, som kun har adgang til baggårde, som måske enten er små, domineret af asfalt eller er i forfald. Ved at slå sig sammen med naboerne og få et fælles udeareal skaber vi et bedre og mere indbydende miljø for beboerne, og det skal vi selvfølgelig fortsætte med,” siger Ninna Hedeager Olsen. 

I Sundby byder arrangementet på blandt andet loppemarked og plantedag, og det er også muligt at få en guidet rundtur med byens stadsarkitekt samt ansatte fra Københavns gårdhaver. For børnene er der både sjove legepladser, quiz med præmier og mulighed for at plante og så i potter af avispapir, mens de voksne kan høre om klimatilpasning i gårdene samt få inspiration til plantevalg og tips til at undgå madspild. Mødestedet er Augustagade 3.

På Nørrebro er mødestedet ved pavillonen i Stengadeparken. Her vil blandt andet gartnere og gårdmænd stå for de guidede rundture, og her kan børnene gå på jagt efter insekter med en biolog, lave solsikkespirepotter og lege på parkens store legeplads. Voksne kan lære om affaldssortering, smage på forskellige myntesorter og høre om halmballehaven. Begge steder vil der blive budt på juice til børn og kaffe til de voksne, og alle kan få planter og frø med sig hjem.

Teknik- og Miljøforvaltningen har med støtte fra Staten anlagt næsten 500 fælles grønne gårdhaver for ca. 87.000 lejligheder siden 1960’erne. De seneste år er der i forbindelse med etablering af gårdhaverne også kommet øget fokus på at håndtere de stigende mængder regnvand og på at skabe mere bynatur.

Arrangementerne er gratis og for alle.

Se mere på: https://www.kk.dk/Gårdhavernes-dag