Grønt byrum og nærgenbrugsstation endelig på vej i Valby

15.02.2021
Herman Bangs Plads ved Langgade Station skal forvandles til et grønt byrum, som indbyder til ophold.

Tager du turen forbi Herman Bangs Plads i det grå vintervejr, kan stedet godt føles lidt trøstesløst, nedslidt og utrygt. Af samme årsag har der i mange år været et lokalt ønske om at få revitaliseret pladsen med grønne tiltag og bedre muligheder for at hænge ud, og nu er der gode nyheder på vej; i begyndelsen af marts starter anlægsarbejdet, som skal give Gammel Valby et grønt byrum med integreret nærgenbrugsstation. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er glad for, at projektet nu endelig bliver til virkelighed:

- Løftet af Herman Bangs Plads har været længe undervejs, og jeg er glad for, at vi nu endelig kan gå i jorden, så beboerne i området kan nyde godt af en grønnere byrum, som skaber grundlag for mere liv og fællesskab i området. Samtidig giver det rigtig godt mening at etablere en nærgenbrugsstation og værkstedsfaciliteter, så vi gør det let at leve mere bæredygtigt, siger Ninna Hedeager Olsen.

Når omdannelsen står færdig, vil der blandt andet være bedre muligheder for at tage ophold på pladsen, da der både bliver installeret københavnerbænke og siddeplinte, og et større multimøbel lavet af træ bliver placeret langs en ny legeplads. Oven i de seks eksisterende træer vil der blive tilføjet op mod 20 nye træer af forskellige sorter rundt omkring på pladsen, ligesom der etableres flere plantebede.

Med etableringen af en nærgenbrugsstation får beboerne i området også adgang til en byttecentral, og værkstedsfaciliteterne giver mulighed for at forlænge livet for møbler, elektronik og andre værdifulde sager. Dermed taler projektet fint ind i kommunens plan for cirkulær økonomi, som har fokus på at reducere mængden af affald, som sendes til forbrænding. De tre overordnede mål er:

- 70 pct. af husholdningsaffaldet og det lette erhvervsaffald skal indsamles til genanvendelse
- Københavnerne skal genbruge tre gange så meget
- CO2-udledningen skal reduceres med 59.000 tons

Idéen til en ny Herman Bangs Plads stammer helt tilbage fra områdefornyelsen i 2012. Der blev sat penge af i budgettet i 2015, og projektet blev præsenteret for borgerne i 2018 med plan om at gå i jorden i 2019. Grundet anlægsloft blev projektet udskudt, men nu bliver det altså til virkelighed.

Anlægsprojektet forventes at kunne indvies sidste på året. Samlet set er der afsat 18,7 mio. kr. til hele projektet.