Københavnerborgmester forkaster ghettoudspil

01.03.2018
Regeringens ghettoudspil får en kølig modtagelse af Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen. Metoden er helt forkert.

Mjølnerparken har været genstand for hidsig debat, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale proklamerede, at han i 2018 vil gøre op med de udsatte boligområder, regeringen definerer som ghettoer. Trods tydelig foragt for området i sin generelle diskurs havde statsministeren alligevel besluttet at benytte netop Mjølnerparken som scene for præsentationen af regeringens udspil. Desværre var der ikke meget konstruktivt at finde i forslaget ifølge teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Københavns Kommune har sammen med Lejerbo lagt omfattende planer for Mjølnerparkens fremtid, som skal løfte hele området og dermed også beboerne her. Planen fokuserer ikke alene på den enkelte boligafdeling, men arbejder med at integrere den med resten af bydelen. Det er den konstruktive måde at gå til opgaven med udsatte boligområder på. Men statsministeren vil tilsyneladende hellere tale om vold, straf, tvang og bulldozere for at virke handlekraftig end at høre på ordentlige, fornuftige og gennemarbejdede løsninger, som også fokuserer på mennesker, siger Ninna Hedeager Olsen.

Et af de mange tiltag, regeringen har præsenteret, er at rive boligblokke ned eller ligefrem tvangsopløse boligforeninger, men det er en håbløs tilgang til udsatte boligområder, mener Ninna Hedeager Olsen:

- Vi mangler tusindvis af billige boliger i hovedstaden, og så vil regeringen rive velfungerende lejligheder ned eller ligefrem opløse boligområder og gøre dem private. Det får vi ikke flere betalelige boliger af, og mennesker stopper ikke med at være fattige, ved at vi river deres boliger ned. Udspillet viser med al tydelighed, at regeringen kun kigger på tal og statistikker i stedet for at tage udgangspunkt i de mennesker, der bor her, siger Ninna Hedeager Olsen.

Udover at være et håbløst tiltag er det også komplet urealistisk at føre nedrivningerne ud i livet, mener borgmesteren. Hun peger på, at kommunen ifølge Boligministeriets seneste ghettoliste skal finde boliger til mere end 11.000 københavnere, hvis statsministeren sender bulldozerne ind i Tingbjerg, Mjølnerparken, Bispeparken og Gadelandet. Til sammenligning havde kommunen under 1500 boliger til sin rådighed sidste år, og dermed går regnestykket på ingen måde op, slår Ninna Hedeager Olsen fast.

Hun revser i samme ombæring regeringens planer om at forbyde kontanthjælpsmodtagere at flytte ind i udsatte boligområder, hvis de ikke vil skæres i ydelser, og påpeger, at der ikke er meget liberalt over den slags statsligt formynderi.

Teknik- og miljøborgmesteren efterlyser i stedet en lang række tiltag fra regeringen, som kan hjælpe socialt udsatte og fattige i København langt bedre. Overordnet er der behov for langsigtede planer og store investeringer i områderne, så de kommer op på niveau med resten af samfundet.

For mere information kontakt pressekonsulent Andreas Hein på tlf. 51 36 44 94.