Kunstinstallationer skal pryde mørk gangtunnel under Amagerbrogade

28.04.2021
De tre udvalgte kunstnergruppers installationer kan opleves fra d. 29. april og frem til begyndelsen af juli.

Gangtunnellen under Amagerbrogade for enden af Tycho Brahes Allé bruges af mange, når bilisternes primære trafikåre på Amager skal krydses. Men i den kommende tid skal tunnellen ikke kun fungere som genvej til at komme helskindet på tværs af Amagerbrogade – den skal også afprøves som et muligt nyt og lidt anderledes mødested i Sundby. For frem til sommerferien vil tre forskellige kunstinstallationer på hver deres måde skabe en ny oplevelse i tunnellen.

Projektet udspringer af den lokale områdefornyelse, som blandt andet har fokus på at skabe nye mødesteder og bedre forbindelser på tværs af Sundby. Værkerne er udvalgt af en arbejdsgruppe under Områdefornyelse Sundby, og nu skal tunnellens potentiale som et nyt sted at møde hinanden i Sundby og samtidig lokalt underjordisk galleri afprøves i virkeligheden, og det ser teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) frem til:

- En tur igennem en gangtunnel er sjældent en oplevelse udover det sædvanlige, men i Sundby lader det rent faktisk til at blive tilfældet. Ved at gøre gangtunnellen til en attraktion får vi skabt et midlertidigt sted at stoppe op og mødes, som der er stor lokal efterspørgsel på, og jeg glæder mig til at se, hvordan kunstinstallationerne kan gøre en forskel for beboerne i Sundby og være med til at styrke kvarterets sammenhængskraft, siger Ninna Hedeager Olsen.

Også Rasmus Steenberger, som har siddet med i arbejdsgruppen, er spændt på, hvad projektet kan bidrage med:

- Tunnellen er et slidt og træls ikke-sted, som er utrygt. Vi har en unik mulighed nu for at prøve nogle fede ting af, før tunnellen skal renoveres. Vi vil gerne blive klogere og se, om det giver mod til at skabe en permanent opgradering af tunnelen, siger Rasmus Steenberger.

Områdefornyelsen inviterede i løbet af vinteren byens kreative kræfter til at give deres bud på, hvordan tunnellen kan forvandles gennem mindre greb og en lille pose penge. De udvalgte kunstnere kommer i nærmeste fremtid til at eksperimentere med bl.a. lys og lyd i tunnellen.

Komponist Lars Bech har skabt et audiovisuelt værk, der er inspireret af astronomen Tycho Brahes astronomiske landvindinger og går efter at skabe en overjordisk stemning i det underjordiske rum. Lyskunstner Karen T. har med udgangspunkt i samtaler med unge, der bruger tunnellen, skabt værket ’Solen står altid op’. En række malerier er blevet skabt på et lysbord og filmet, og i maj projekteres de op på tunnellens gamle flisevæg akkompagneret af et lydspor. Til slut skabes der skovstemning i det rå rum, når arkitekt Martin Hedevang Andersen og lyskunstner Sally Rud går sammen om værket Belyst Bark, der trækker nogen for tunnellen unaturlige elementer ned i dybet, der sammen med særlig belysning, kommer til at skabe en helt ny stemning i tunnellen.

Tunnellen skal renoveres inden for de næste år. Med det midlertidige projekt undersøger områdefornyelsen, om fremtidens tunnel kan bruges på en ny måde. Derfor inviterer Områdefornyelsen Sundby til en lokal debat om fremtiden for tunnellen. Du kan følge med og deltage på områdefornyelsens Facebook eller Instagram, hvor debatten vil køre både, imens afprøvningerne står på og efterfølgende.